Oost Gelre-Winterswijk

Tuinreis: rondom Utrecht

Tuinreis: 1 dag rondom Utrecht

Afdeling:

Berkelland/Haaksbergen organiseert een Tuinreis en wij (Groei en Bloei Oostgelre-Winterseijk]) mogen daarbij aanschuiven.Er zijn nog plaatsen vrij.

Datum:

Vrijdag 07-06-2024

Kosten:

€ 55,00

Kosten lid:

€ 55,00

Locatie:

Zwembad De wilder (Opstaplocatie)
Scholtenhagenweg 32
Haaksbergen

 ROUTE

De eerste tuin die we gaan bezoeken is tuin Erf Klein Rassert. We worden ontvangen met een kop koffie en iets lekkers erbij door de eigenaren Marianne en Henk Korthorst. In het buitengebied aan de noord/oost kant van Hoevelaken ligt de tuin bij een 125 jaar oude boerderij en een later gebouwd woonhuis. Middelpunt is een groot gazon omringd door mooie borders. De wandeling voert langs een bakhuisje, oude schuur waar een kerkuilen echtpaar woont, door hagen omgeven tuingedeelten, boomgaardjes en vogelbosje waar stinzenplanten bloeien in het voorjaar. Hier en daar een mooi uitzicht op de omringende weilanden.

Bij de tweede tuin De Zuylenspiegel gaan we hartje Utrecht in om een tuin te bezoeken die ook bekend is geworden door het televisie programma Binnenste Buiten ,erg uniek en bijzonder. Zo is een grote tuin ontstaan met een lange vijver en een pergola daarnaast die uitkomt bij de vierkante vijver bij het hoofdhuis. Er zijn verschillende priëlen en andere gebouwtjes zoals twee speelhuisjes bij de ingang aan de A.B.C.-straat. Er staan ook enkele oude bomen, waaronder lindes, een ginkgo en een forse kastanjeboom.
De tuin heeft een gevarieerde beplanting en veel tuinbeelden en vazen. In de vierkante vijver staat een beeld van Triton die op een kinkhoorn blaast en op het terras bij het huis vecht de klassieke held Hercules met een leeuw.
Een grote pergola naast de lange spiegelvijver met waterspuwers van de kunstenaar Rob Birza, geeft de tuin een prachtige zichtas vanaf een overdekt terras. Deze vormt ook de overgang naar een Engelse tuin met borders. Een tweede zichtas, omlijst met grote buxusbollen, loopt evenwijdig met de eerste en eindigt met zicht op een gerestaureerde monumentale schoorsteen.

Aankomend bij de derde tuin worden verrast door Loes en Jelle Jan die enthousiast vertellen over hun passie voor de tuin. We worden rondgeleid en laten ze zien hoe zij een verwilderd stuk weiland hebben omgetoverd tot een klein paradijs.

Tenslotte sluiten we af bij kwekerij Hessenhof in Ede om deze te bezichtigen maar ook om daar eventueel wat plantjes te kunnen kopen voor de liefhebbers.

 

 

Meer info:

Vertrek: 7:30 uur vanaf parkeerplaats bij zwembad De wilder, Scholtenhagenweg 32 in Haaksbergen (terug 18:30 uur)

Kosten: Genoemde bedragen zijn inclusief entree tuinen , koffie/thee met traktatie, rondleiding door de geselecteerde tuinen.
Lunchpakket:  zelf meenemen.
Opgave: zo spoedig mogelijk aanmelden bij:

Alexandra van der Molen tel.: 06 16 76 68 55
E-mail: alexandravandermolen(at)hotmail.com
 

Betaling: De reissom dient overgemaakt te worden op rek.: NL41 INGB  0007 8024 47  t.n.v. Afdeling Neede van de KMTP onder vermelding van naam deelnemer(s)